Bulletproof si v posledních letech získala velkou oblibu. Tento termín lze nalézt na mnoha blozích a fórech týkajících se zdravého životního stylu nebo ve sportovních časopisech. Recept je jednoduchý - stačí uvařit kávu, přidat lžičku másla a například kokosový olej. Tato kombinace je navržena tak, aby nám poskytla silný energetický impuls, proto se doporučuje konzumovat ji ráno nebo před plánovaným tréninkem. Co je Bulletproof káva?Kopírovat HTMLKopírovat text
Bulletproof – pár slov z historie na začátek
Co je Bulletproof káva? Americký podnikatel a spisovatel Dave Asprey, který během cesty do Tibetu vyzkoušel kávu podávanou s máslem a jačím mlékem. Inspirován dlouhověkostí místních mnichů a účinkem, který na sobě pozoroval, přivezl upravený recept do Spojených států, kde začal propagovat konzumaci kávy u nás známé jako Bulletproof. Po úspěchu a zájmu o tuto recepturu založil Bulletproof Inc., která až dosud prodávala produkty pro zlepšení našeho zdraví, prodloužení života a podporu hubnutí. Vznikla i Bulletproof dieta, založený na restriktivních pravidlech a spíše zřídka se vyskytující na denní bázi stravovacích návyků. Dave Asprey je také zapálený pro biohacking, trend založený na hledání nestandardních způsobů, jak zlepšit zdraví a výkonnost těla. V současné době je stejně žádaná jako například french press.
Káva s máslem – je to dobrá kombinace?
Neprůstřelná káva, původně nazývaná bulletproof coffee, je nápoj, který kombinuje kávu s olejem a máslem. I když jsou různé chuťové variace s kávou široce známé, kombinace kávy a másla se zdá být pro mnoho lidí extrémní. Pravděpodobně kvůli velmi vysokému obsahu tuků, což může vyvolávat nejistotu. Fanoušci neprůstřelného nápoje ale namítají, že právě směs kávy s máslem a olejem zaručuje výborný zdroj energie, výrazně zlepšuje koncentraci a myšlenkové pochody a snižuje pocit hladu. Tyto vlastnosti dělají z neprůstřelné kávy extrémně oblíbený bod ketogenní diety, tedy diety založené na produktech s vysokým obsahem tuku a za předpokladu snížení množství přijímaných sacharidů. Je tato káva opravdu zdravá?
Výhody a nevýhody bulletproof coffee
Bulletproof káva, jako téměř každý výrobek, má výhody i nevýhody. Mezi výhody tohoto nápoje je třeba zmínit především pocit sytosti. Z tohoto důvodu se mnoho lidí rozhodlo použít neprůstřelnou kávu jako alternativu k snídani s vysokým obsahem sacharidů. Další výhodou zdůrazňovanou zastánci neprůstřelné kávy je přísun velké dávky energie. Jako nápoj s kofeinem urychluje metabolismus, zlepšuje prokrvení a okysličení tkání a stimuluje centrální nervový systém.
Na tomto místě se však vyplatí zastavit a věnovat pozornost nevýhodám neprůstřelné kávy. Nejčastěji se při jeho přípravě používá kokosový olej a máslo. Už jen tato kombinace je pro naše zdraví špatná. Kokosový olej obsahuje téměř pouze nasycené kyseliny, které mají podle doporučení pokrýt maximálně 10 % všech kalorií během dne, protože mají negativní vliv na náš organismus. Předpokládá se, že obsah nasycených mastných kyselin v kokosovém oleji je 91,9 g na 100 g výrobku. Postoj nutričních specialistů a odborníků na zdravou výživu je v této věci jasný: nasycené mastné kyseliny by se měly konzumovat v nejmenším množství a podle výzkumů jich sníme asi 25-30 %, což je rozhodně moc.
Nejlepším základem pro přípravu neprůstřelné kávy budou zrna 100% Arabica. Vybírejte vysoce kvalitní produkty, sestávající z ručně sbíraných bobů. Více kávových inspirací najdete na Tchibo blogu.*