Nový projekt Pojez spojuje gastroscénu v Moravskoslezském kraji

V Moravskoslezském kraji vzniká program na podporu gastroturistiky. Projekt Pojez propojí osvědčené gastroslužby v regionu a bude lákat turisty na zážitky spojené s dobrým jídlem a pitím. Součástí Pojezu budou festivaly a workshopy. V plánu je i gastroaplikace. Do programu se mohou zapojit restaurace, kavárny, lokální farmy i obchody s potravinami v celém regionu.

„Oblast gastroslužeb se v posledních letech v našem regionu dynamicky rozvíjí. Fungují u nás kvalitní restaurace i kavárny, farmy i výrobci lokálních produktů. Právě tyto služby a práci lidí, kteří stojí za nimi, chceme vyzdvihnout a prezentovat tak, abychom na kvalitní gastronomii nalákali co nejvíce turistů i místních. Lidé díky Pojezu zjistí, za kolika místními lahůdkami mohou vyrazit,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Pojez je celoroční aktivita, která bude podporovat gastroturistiku v Moravskoslezském kraji. „Díky Pojezu spojíme vše dobré, co náš kraj nabízí. Už v minulosti se objevil nápad podporovat regionální gastronomii. Jednalo se o projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ale tentokrát chceme tento nápad rozšířit, pojmout jinak a vytvořit úspěšný brand. Aktivněji zapojíme samotné podnikatele, kteří nám pomohou propagovat gastro v kraji. Vznikne mapa fungujících podniků a v plánu je i aplikace, která lidem zobrazí farmy, trhy, restaurace i kavárny v jejich okolí. Kvalitní gastronomii budeme prezentovat i na festivalech. Pilotní Pojez fest se bude konat už 14. května v Dolních Vítkovicích,“ popsal jednatel MS Tourism Petr Koudela s tím, že Pojez vzniká na podobném principu jako už fungující projekt Technotrasa.

Celoročně bude Pojez organizovat spoustu akcí. „ Pro veřejnost budou zajímavé gastrofestivaly s kulturním přesahem. Vytvoříme vlastní gastro městečko, se kterým budeme pořádat akce na různých místech kraje. Jádro budou tvořit partneři Pojezu a pozveme vždy také lokální prodejce,“ řekl majitel sítě kaváren Cokafe a zároveň manažer Pojezu Richard Mauler. Přínosný bude Pojez i pro podniky, které se do něj zapojí. „Chceme, aby se podniky mohly dál rozvíjet, takže budeme pořádat kurzy s odborníky i workshopy, na kterých si partneři budou moci předávat své know-how. Vzdělávací kulinářské lekce a kurzy plánujeme pořádat i pro veřejnost.“

Všichni, kterým se myšlenka Pojezu líbí a chtějí být jeho součástí, se mohou hlásit na pojez@pojez.cz. „Pro začátek jsme oslovili podniky, které mají invenci, dynamiku a přináší nový pohled na gastronomii v regionu. Chceme, ať se základna partnerů postupně rozrůstá. Na fungování a koncepci Pojezu bude dohlížet sedmičlenná komise. Bude se skládat ze zástupců gastra, médií, vzdělávání, kraje i krajské centrály cestovního ruchu. Chceme tak mít možnost ovlivnit směřování Pojezu v dalších letech,“ uzavřel jednatel MS Tourism Petr Koudela.*

 Termíny Pojez festů: 14. 5.  v Dolních Vítkovicích (pilotní), 13. 8. v Karlově Studánce a 3. 9. v Ostravici

/tz/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down