01.01.1970 | 12:01
Kategorie:
Štítky:

PROHLÁŠENÍ SVAZU MĚST A OBCÍ

Svaz měst a obcí České republiky dává veřejně na vědomí, že návrh zákona o rozpočtovém určení výnosu některých daní územním samosprávným celkům a některým státním fondům (zákon o rozpočtovém určení výnosu daní): 1. nebyl se Svazem projednán v duchu Českou republikou akceptovaného ustanovení...

1. nebyl se Svazem projednán v duchu Českou republikou akceptovaného ustanovení odstavce 6, článku 4, Evropské charty místní samosprávy, citace: "S místními společenstvími, pokud to lze, se včas a vhodným způsobem konzultují otázky plánování a rozhodování ve věcech, které se jich přímo dotýkají",

2. neřeší dostatečně vazbu mezi místem vzniku přímých daní a výběrem těchto daní na území obcí na straně jedné a skutečnými daňovými příjmy příslušných obcí, čímž je výrazně ohrožena motivace obcí k podpoře podnikání, jako předpokladu jejich dalšího rozvoje po vzoru vyspělých demokratických evropských zemí,

3. nadmíru silným ekonomickým znevýhodněním malých obcí, majících do sta obyvatel, neřeší demokratickým způsobem otázku celkového počtu obcí v České republice a jejich možné dobrovolné integrace,

4. není v souladu s doporučením pro Parlament a Vládu České republiky vypracovaným pracovní skupinou při Radě Evropy pro sledování stavu demokracie ve státech Evropské unie, regionalizace a stability v Evropě, ve kterém se hovoří o tom, aby:

- finanční reforma nepenalizovala nebo nedemotivovala ty municipality nebo regiony, které jsou více aktivní a dynamické při podpoře ekonomických aktivit vytvářejících bohatství,

- byl systém pro přidělování z daňových výnosů založen tak, aby bral v úvahu i jiné objektivní ukazatelé, než počet obyvatel,

- byly vypracovány vhodné plošné vyrovnávací mechanizmy.

PŘEDSEDNICTVO SMO ČR