Sachrův dort, vídeňský řízek, jablečný štrúdl či císařský trhanec. To je malý výčet rakouských pochoutek, které se zabydlely v českých kuchyních. Stejné popularitě se v Rakousku těší české a moravské koláče a kynuté buchty. Vzájemné obohacení kuchyní obou států mapuje projekt kulinářského dědictví. Jedním z jeho výstupů je společná kuchařská kniha, která vyjde na přelomu roku.
Projekt se zaměřuje se na kulturu stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750–1918, kdy v zámožných vídeňských domácnostech vařily jihočeské a jihomoravské kuchařky, které si zajímavé recepty z „panských“ stolů odnášely zpět do selských kuchyní českého a moravského venkova. Do projektu se kromě Jihočeského kraje zapojilo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě, univerzita v Salzburgu a Rakouské muzeum společnosti a hospodářství ve Vídni.
„Kulinářské dědictví spojuje lidi i národy. Kdysi naše babičky a prababičky chodily do šlechtických a měšťanských rodin ve Vídni sloužit. Češi a Moraváci nosili naše recepty do Vídně a zároveň si zpět odnášeli kulinařinu vídeňskou, kde se prolínala kuchyně z okolních zemí. My jsme přinesli do Vídně například buchty nebo třeba škubánky,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.
Společná kuchařka představuje tradiční lidové recepty z jihočeského a jihomoravského regionu, z nichž mnohé se staly nedílnou součástí kuchyně vídeňských domácností. Zároveň obsahuje jídla, která jsou na venkově obvykle spjata se svátky.
Projekt společného kulinářského dědictví chce zachovat cenné historické dokumenty o společných kořenech stravování i pro budoucí generace. Projektoví partneři společně zkoumali a digitálně archivovali historické dokumenty o stravování v letech 1750–1918 v Čechách, na Moravě či ve Vídni a prováděli rešerše pramenů historického vývoje vídeňských a českomoravských kuchyní. Historici a etnologové bádali v knihovnách a archivech příslušných kulturních oblastí. Partneři ve Znojmě a Jindřichově Hradci zkoumali a zpracovávali dokumenty z česko-moravské perspektivy, zatímco partneři na rakouské straně se zabývali výzkumem pramenů a zpracováním vídeňské kuchyně.
Výstupy projektu se promítnou na 16 výstavních panelech v rámci výstav a na závěrečném setkání s veřejností, kdy bude také představen almanach se všemi výsledky provedených výzkumů.
/tz/
Na snímku Pavel Hroch, náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu*