Projekt tridimgastro.cz pomáhá obcím plnit nové limity třídění. V Šumperku se množství separovaného gastroodpadu zvýšilo o 246 procent

Od letošního roku platí pro města a obce v Česku nový závazný cíl – vytřídit alespoň 60 % odpadu produkovaného domácnostmi. Podstatnou část z něj přitom tvoří kuchyňský odpad, jehož sběr již v téměř třiceti českých městech a obcích pomáhá zajišťovat projekt tridimgastro.cz společnosti Energy financial group (EFG). Jen v Šumperku, kde projekt před čtyřmi lety odstartoval, se množství vytříděného gastroodpadu od roku 2021 zvýšilo o 246 % na více než 178 tun ročně. Odpad je následně nízkoemisně zpracován v bioplynové stanici v Rapotíně na biometan, elektřinu, teplo a hnojivo.

Až třetinu obsahu černých popelnic v Česku tvoří kuchyňský odpad z domácností neboli gastroodpad, který je možné místo skládkování využívat jako obnovitelný zdroj pro výrobu zelené elektřiny, tepla a biometanu (BioCNG). Začátkem roku 2025 proto vstoupila v platnost novela vyhlášky zákona o odpadech, jejímž cílem je podpořit efektivní využití tohoto odpadu. Obce a města tak v reakci na novou legislativu zintenzívňují snahu o třídění komunálního odpadu. Podle zákonem stanovených limitů musí totiž od letošního roku zajistit vytřídění alespoň 60 %, v roce 2030 pak 65 % a v roce 2035 nejméně 70 % z celkového množství komunálních odpadů. Mnohé z nich se i proto zapojují do projektu tridimgastro.cz skupiny EFG, který letos v květnu oslavil čtvrté výročí od svého spuštění v Šumperku

 „Jako první město v Česku jsme v roce 2021 zavedli celoplošný sběr kuchyňského odpadu v rámci projektu Třídím gastro. Loni se nám tak podařilo vytřídit rekordních 178 tun gastroodpadu, což je o 246 % víc než v roce 2021. Díky tomu můžeme už čtvrtým rokem držet neustále rostoucí poplatek za odpad na stejné úrovni, tedy 840 korunách za rok. Sběr tohoto odpadu chceme dále navyšovat, přičemž letos bychom se rádi přiblížili hranici 220 tun. Vítáme proto, že projekt motivuje naše obyvatele například i distribucí speciálních nádob na kuchyňský odpad do domácností, na které se podílejí také studenti místních středních škol,“ vysvětluje Dana Krňávková, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Šumperku.

Osvětové aktivity s cílem zvýšit povědomí o důležitosti recyklace a motivovat k aktivnímu zapojení do třídění kuchyňského odpadu v Šumperku spustila společnost EFG ve spolupráci se studenty místních středních škol letos v březnu. „Od března se nám podařilo oslovit už přes 1 500 domácností, které projevily zájem o třídění, a předat jim 528 speciálních domácích sběrných nádob na kuchyňský odpad. Zároveň jim studenti rozdali přes 500 letáků s praktickými informacemi, co do těchto nádob patří. Z pilotní kampaně z konce roku 2023 víme, že v místech, kde tato osvěta proběhla, se zvýšilo množství vytříděného gastroodpadu až o 70 %. Aktuální kampaň v Šumperku plánujeme završit v průběhu června,“ uvádí Ondřej Černý, ředitel divize EFG Logistics.

Součástí projektu tridimgastro.cz je již téměř třicet měst a obcí, včetně více než 400 stravovacích zařízení, škol, táborů a nemocnic na Moravě a ve Slezsku. V roce 2024 se v rámci projektu podařilo sesbírat přibližně 3 000 tun kuchyňského odpadu, přičemž pro rok 2025 se očekává nárůst na téměř 5 000 tun. Vytříděný gastroodpad je přepravován do bioplynových stanic EFG Rapotín BPS a EFG Vyškov BPS, kde je zpracováván na obnovitelné zdroje energie, jako jsou nízkoemisní biometan, elektřina a teplo. Tento proces přispívá k redukci skládkování biologického odpadu a snižování emisí skleníkových plynů.*

/tz/

Ke snímku nahoře: Energy financial group v rámci svého projektu tridimgastro.cz od dubna uvádí do provozu nová svozová vozidla s integrovaným mycím systémem separačních nádob. Služba se zaměřuje na sběr, svoz a recyklaci kuchyňského odpadu, zejména od komunálních původců, ale i restauračních zařízení. Do modernizace systému EFG investuje celkem 26 milionů korun. Vytříděný gastroodpad sváží do svých biometanových stanic, kde bude zpracován na nízkoemisní plyn, elektřinu a teplo. Foto: archiv EFG

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.