V českém systému školního stravování nebyly již dlouhá léta udělány žádné zásadní změny. Je třeba dosáhnout nutričně hodnotnějšího stravování (kvalitnějšího z hlediska přívodu živin). Pro školská zařízení je závazný tzv. spotřební koš, ale ten má své mouchy. Kontroluje totiž pouze některé...
V českém systému školního stravování nebyly již dlouhá léta udělány žádné zásadní změny. Je třeba dosáhnout nutričně hodnotnějšího stravování (kvalitnějšího z hlediska přívodu živin). Pro školská zařízení je závazný tzv. spotřební koš, ale ten má své mouchy. Kontroluje totiž pouze některé potravinové skupiny, které je nutno plnit v gramech na žáka a den. Na trhu se navíc začaly objevovat různé polotovary, jejichž užívání koš neomezuje.
Ve spotřebním koši se například vykazují pouze cukry volné, takže když jídelna peče vlastní moučník z celozrnné mouky, ovoce a oříšků a do receptury přidá cukr, pak ho musí vykázat. Naopak jídelna, která nakoupí hotový moučník nevalné kvality a s vysokým podílem cukru, nemusí vykazovat nic, nakoupila totiž pečivo hodnocené jako obilovina, která se vůbec nehlídá.
Z koše nevyčteme ani kvalitu, do skupiny masa se totiž ukryjí i uzeniny, které do dětského jídelníčku v žádném případě nepatří. Často je splněna předepsaná gramáž, ale vytrácí se pestrost. Dětem je například podáván jen jeden druh ovoce, lepší je ale podávat i drobné plody, což vidíme jen málo. Také bohužel vůbec nesledujeme kvalitu pitného režimu.
Problémem mohou být i polotovary. Řadu z nich označujeme jako produkty s vysokým stupněm konvenience, které nevyžadují další kreativní úpravy kuchaře. Ty se do jídelen vůbec nehodí. Personál kuchyní často nečte složení na obalu. Mnohdy výrobek obsahuje z velké části sůl, která může vyjít i 150 Kč za půl kila - a to je opravdu velice drahá sůl. SZÚ spolu s hygieniky připravují projekt Zdravá školní jídelna, vznikne síť jídelen, které budou vařit nutričně hodnotnou stravu. Současná situace ale není vůbec bezvýchodná. Hygienická služba zpracovala Doporučenou pestrost jídelníčku, která většinu chyb spotřebních košů napravuje a učí s nimi jídelny správně pracovat.
ALEXANDRA KOŠŤÁLOVÁ
Státní zdravotní ústav
Vařit z čerstvých potravin nemusí být dražší než využívání polotovarů.
FOTO: SHUTTERSTOCK