Rychlost obsluhy, nutriční kvalita jídel, nabídka poledního menu a velikost porce. Podle těchto kritérií zaměstnanci vybírají restauraci, do které si zajdou na oběd. Pro Čechy je důležitá zejména rychlá obsluha a kvalitní, nutričně vyvážené jídlo, zatímco Moravané upřednostňují větší porce.
Vyplývá to ze studie společnosti Edenred, která monitoruje v rámci celoevropského programu FOOD stravovací návyky již deset let. Jeho cílem je mimo jiné i informovat o zdravém a vyváženém stravování v průběhu pracovního dne.
Zásadním faktorem pro výběr restaurace, kde se zaměstnanci během pracovního dne naobědvají, bývá rychlost obsluhy, což platí hned pro několik krajů. V čele nejvíce spěchajících stojí Praha se 78 % a Středočeský kraj se 71 % strávníků. Ale i na Moravě se tempo zrychluje. „Rychlost na place“ je rozhodující pro 52 % strávníků z Jihomoravského kraje, 42 % ze Zlínského kraje, 39 % z Moravskoslezského kraje a 36 % z Olomouckého kraje. Vysvětlením může být zrychlující se životní styl ve velkých městech, a tedy i méně času na oběd.
Pro zhruba třetinu Moravanů jsou i nadále důležité velké porce na talíři. Právě 34 % zaměstnanců ve Zlínském kraji vybírá restauraci podle velikosti porce. Podobně je tomu i v Moravskoslezském kraji a na Vysočině, kde jde v obou případech o 32 %. Naopak menší zájem o velikost porce má 28 % lidí z Olomouckého kraje a pouze 20 % z Jihomoravského kraje. Za posledních deset let je to klesající trend. Například v prvních průzkumech se blížil zájem o velké porce k 50 %.
KVALITNÍ A ZDRAVÉ JÍDLO VS. VELKÁ PORCE NA TALÍŘI
Kvalita obědového menu a jeho složení zajímá především zaměstnance z Prahy (67 %) a Středočeského kraje (61 %), lidé si vybírají zdravější a lehčí variantu podle nutričního složení. Ale podobný trend můžeme z průzkumu vypozorovat i v druhé části republiky, kde zdravá a vyvážená jídla vyhledává 42 % zaměstnanců ve Zlínském kraji, v Jihomoravském 39 % a v Moravskoslezském a Olomouckém shodně po 38 % dotazovaných.
Celorepublikově poptávka po zdravém a vyváženém stravování vzrostla ze strany zaměstnanců od roku 2009 z 31 % na současných 44 %.
Podle programu FOOD Češi častěji vyhledávají chutné a zdravější, lehčí jídlo. To potvrzují i mnozí majitelé restaurací. „Jde hlavně o dlouhodobé zlepšování kvality stravování a vaření ze surovin vysoké jakosti. Pokud se člověk přesvědčí, že dostal na talíř stejně kvalitní jídlo nebo plnohodnotnější, než si uvaří sám, bude ho to motivovat k tomu, aby si raději jídlo koupil,“ říká Ondřej Korbička, provozovatel sítě bio restaurací Rebio. Přestože průměrná hodnota stravenek nepokryje celou částku za obědové menu, jsou lidé ochotni si za kvalitu připlatit.
Provozovatel sítě restaurací Olive Petr Janoušek komentuje situaci podobně: „Za poslední dva roky zaznamenáváme trend, že zákazník nevyžaduje velkou porci za nízkou cenu, ale dává přednost kvalitě i za mírně vyšší cenu. Proto zařazujeme do denního menu i dražší suroviny, jako jsou ryby nebo jehněčí.“*
/zr/
Infografika: Výběr restarace 2019 – Čechy versus Morava
Zdroj: EDENRED