V Plzeňském kraji se sešla hodnotitelská komise, aby vybrala potraviny, které se po dobu čtyř let mohou pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Masné výrobky tepelně opracované | JALAPEŇOS KLOBÁSA S ČEDAREM AB BOR |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | PEČENÝ VEPŘOVÝ BOK S CIBULÍ JOSEF VANICKÝ |
Sýry včetně tvarohu | JAROVSKÝ ČERSTVÝ SÝR PŘÍRODNÍ JINDŘIŠKA JANDEČKOVÁ |
Mléčné výrobky ostatní | JOGURT JEČMÍNEK VÁCLAV DUB |
Pekařské výrobky včetně těstovin | CHLÉB STAROČESKÝ KVASOVÝ PEKAŘSTVÍ MALINOVÁ |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | ŘEZ S LANÝŽOVOU NÁPLNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ, KLATOVY |
Alkoholické a nealkoholické nápoje | ARONIOVÝ ELIXÍR ZE ŠUMAVY ALK. 7 % OBJ. PETRA KRATEJLOVÁ |
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | CIBULÁDA JITKA ČERVENKOVÁ |
Ostatní | SIVEN UZENÝ S HLAVOU ZPRACOVNA RYB KLATOVY |
Vzhledem k vysoké kvalitě soutěžních výrobků, byly na základě návrhu hodnotitelské komise, vyjma oficiálního ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje, dodatečně oceněny následující výrobky:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
Cena hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka | NEBÍLOVSKÝ MOŠT – JABLKO, LIMETA LUKRENA A. S. |
Cena náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti Petra Vanky | BAREVNÁ PAŠTIKA JAROSLAV PROCHÁZKA |
Cena prezidentky Potravinářské komory České republiky Dany Večeřové | VEJCE ZE ŠUMAVY VEJCE ZE ŠUMAVY S. R. O. |
Cena Úhlava, o. p. s. | MEDVÍDEK FARMA U FRANTIŠKY S. R. O. |
Cena MAS Pošumaví, z. s. | ŠUMAVSKÉ JEČNÉ KROUPY ZABIJAČKOVÉ MLÝN A KRUPÁRNA MRSKOŠ, S. R. O. |
„Ocenění Regionální potravina vnímáme jako záruku kvality vítězných výrobků. Regionální potravina podporuje malovýrobce a rukodělné podniky, kterým otevírá nové možnosti. Díky ocenění jsme měli mimo jiné možnost prezentovat naše piva na tuzemských i zahraničních veletrzích,“ zmínil Michael Beneš z Pivovaru Bizon, který byl takto oceněn už předloni.
V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dožínek Plzeňského kraje v Chanovicích 27. srpna 2022.
„Jsme velmi rádi, že i letos byl mezi výrobci značný zájem soutěžit o prestižní ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Největší zastoupení měla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Celkem se do soutěže přihlásilo 119 výrobků od 28 výrobců. Mezi nominovanými máme i dva výrobce, kteří letos soutěžili vůbec poprvé,“ konstatovala koordinátorka Regionální potraviny Plzeňského kraje Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o. p. s.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje a dodatečných ocenění se uskuteční 27. srpna 2022 na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.*
/zr/
Ilustrační foto: archiv Plzeňského kraje