Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou rovněž Aroniový elixír a Cibuláda

V Plzeňském kraji se sešla hodnotitelská komise, aby vybrala potraviny, které se po dobu čtyř let mohou pyšnit titulem Regionální potravina Plzeňského kraje. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Plzeňského kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:

Kategorie:Výrobek a výrobce:
Masné výrobky tepelně opracovanéJALAPEŇOS KLOBÁSA S ČEDAREM
AB BOR
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervyPEČENÝ VEPŘOVÝ BOK S CIBULÍ
JOSEF VANICKÝ
Sýry včetně tvarohuJAROVSKÝ ČERSTVÝ SÝR PŘÍRODNÍ
JINDŘIŠKA JANDEČKOVÁ
Mléčné výrobky ostatníJOGURT JEČMÍNEK
VÁCLAV DUB
Pekařské výrobky včetně těstovinCHLÉB STAROČESKÝ KVASOVÝ
PEKAŘSTVÍ MALINOVÁ
Cukrářské výrobky včetně cukrovinekŘEZ S LANÝŽOVOU NÁPLNÍ
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ, KLATOVY
Alkoholické a nealkoholické nápojeARONIOVÝ ELIXÍR ZE ŠUMAVY ALK. 7 % OBJ.
PETRA KRATEJLOVÁ
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměCIBULÁDA
JITKA ČERVENKOVÁ
OstatníSIVEN UZENÝ S HLAVOU
ZPRACOVNA RYB KLATOVY


Vzhledem k vysoké kvalitě soutěžních výrobků, byly na základě návrhu hodnotitelské komise, vyjma oficiálního ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje, dodatečně oceněny následující výrobky:

Kategorie:Výrobek a výrobce:
Cena hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa ŠpotákaNEBÍLOVSKÝ MOŠT – JABLKO, LIMETA
LUKRENA A. S.
Cena náměstka hejtmana Plzeňského kraje pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti Petra VankyBAREVNÁ PAŠTIKA
JAROSLAV PROCHÁZKA
Cena prezidentky Potravinářské komory České republiky Dany VečeřovéVEJCE ZE ŠUMAVY
VEJCE ZE ŠUMAVY S. R. O.
Cena Úhlava, o. p. s.MEDVÍDEK
FARMA U FRANTIŠKY S. R. O.
Cena MAS Pošumaví, z. s.ŠUMAVSKÉ JEČNÉ KROUPY ZABIJAČKOVÉ
MLÝN A KRUPÁRNA MRSKOŠ, S. R. O.


Ocenění Regionální potravina vnímáme jako záruku kvality vítězných výrobků. Regionální potravina podporuje malovýrobce a rukodělné podniky, kterým otevírá nové možnosti. Díky ocenění jsme měli mimo jiné možnost prezentovat naše piva na tuzemských i zahraničních veletrzích,“ zmínil Michael Beneš z Pivovaru Bizon, který byl takto oceněn už předloni.

V Hodnotitelské komisi zasedli jako obvykle zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Potravinářské komory a Krajského úřadu Plzeňského kraje. Komisí navržené výrobky získají na základě ocenění potvrzeného ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou označení Regionální potravina. Ocenění si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dožínek Plzeňského kraje v Chanovicích 27. srpna 2022.

Jsme velmi rádi, že i letos byl mezi výrobci značný zájem soutěžit o prestižní ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Největší zastoupení měla kategorie Alkoholické a nealkoholické nápoje. Celkem se do soutěže přihlásilo 119 výrobků od 28 výrobců. Mezi nominovanými máme i dva výrobce, kteří letos soutěžili vůbec poprvé,“ konstatovala koordinátorka Regionální potraviny Plzeňského kraje Helena Hnojská ze společnosti Úhlava, o. p. s.

Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.

Slavnostní předávání ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje a dodatečných ocenění se uskuteční 27. srpna 2022 na Dožínkách Plzeňského kraje v Chanovicích.*

/zr/

Ilustrační foto: archiv Plzeňského kraje

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down