Sociální vyloučení v České republice očima mladé generace

Mladí lidé jsou čím dál tolerantnější vůči etnickým a národnostním menšinám. Ale zároveň vnímají jejich sociální vyloučení v České republice tak, že by se podle nich mělo více řešit na politické úrovni. Vyplývá to z analýzy České rady dětí a mládeže (ČRDM), která byla realizována na vzorku 1000 respondentů ve věku 15–29 let. V rámci šetření ČMRD zjišťovali postoje mladých k sociálnímu vyloučení v České republice.

Ohledně tématu sociálního vyloučení Českou radu dětí a mládeže zajímalo, jak se mládež staví vůči různým etnickým, národnostním, náboženským či sexuálním menšinám, dále také lidem závislým a nemocným AIDS. Výsledky byly porovnány s údaji z roku 2020, kdy mladým lidem byly pokládány stejné otázky v rámci výzkumu Hodnoty mladých, .

Co z analýzy postojů mladých lidí k sociálnímu vyloučení v Česku mj. vyplynulo?

* Mladí lidé jsou vůči zmíněným skupinám lidí tolerantnější než v roce 2020. Jejich potřeba distance se snížila především ve vztahu k etnickým a národnostním menšinám. K největšímu poklesu došlo u Romů, muslimů a přistěhovalců, a to o 13–18 %. Můžeme v tomto ohledu mluvit o snížení míry rasismu a xenofobie mezi českou mládeží. Zároveň mladým méně vadí lidé s AIDS, alkoholici a drogově závislí. U ostatních skupin k výrazným změnám nedošlo.

* Mladí lidé silně vnímají problematiku sociálního vyloučení v České republice. Největšímu počtu z nich připadají vyloučeni například bývalí vězni nebo mladiství delikventi (64 %), dále přistěhovalci a cizí dělníci (61 %). Problémy vnímají i u příslušníků etnických a kulturních menšin a lidí s psychickými problémy a poruchami (54 %). Problematicky jsou mladými vnímáni i lidé s nízkými příjmy a vzděláním, sexuální a genderové menšiny a lidé se zdravotním znevýhodněním. Naopak mladí lidé obecně a obyvatelé venkova nejsou v tomto ohledu vnímání příliš kriticky. Ani osoby žijící na venkově sebe jako vyloučené nevnímají ve větší míře. Mladí lidé se sociálním znevýhodněním či zdravotním znevýhodněním se naopak staví k jednotlivým položkám ve větší míře kritičtěji. Především vnímají jako sociálně vyloučené častěji lidi se zdravotním znevýhodněním, s psychickými poruchami, příslušníky etnických menšin, obyvatele venkovských oblastí nebo lidi s nízkým vzděláním nebo příjmy. Větší míru sociálního vyloučení u zmíněných skupin lidí vnímají i sexuální menšiny nebo lidé z etnických menšin.

Výsledky celého šetření najdete zde: Sociální vyloučení v České republice očima mladé generace | ČRDM - Česká rada dětí a mládeže (crdm.cz)

Údaje z článku ČRDM poskytla i do databáze národních politik Youthwiki – online encyklopedie národních politik mládeže v Evropě podpořené programem Erasmus+. Na webu najdete informace k státní podpoře sociálního začleňování. Více online: https://national-policies.eacea.ec.europa.eu/youthwiki/chapters/czech-republic/overview .*

Problematikou sociálního vyloučení a sociálního začleňování jsme se zabývali například zde: https://moderniobec.cz/vlada-se-na-zasedani-v-kadani-zabyvala-situaci-usteckeho-a-karlovarskeho-kraje/ nebo zde: https://moderniobec.cz/v-plzni-se-vymenovaly-zkusenosti-se-zavadenim-socialniho-bydleni/ .

/zr/

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down