Skvělé projekty a skvělí lidé za nimi! Do soutěže Komunální projekt roku 2024 byla podána bezmála stovka projektů! Děkujeme!



Do jubilejního, už 10. ročníku celostátní soutěže Komunální projekt roku obce, městyse, města, městské části a městské obvody z celé naší vlasti přihlásily celkem 99 projektů. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční 8. října ve Valdštejnském paláci v Praze, sídle Senátu Parlamentu ČR. Budou tam písemně pozváni zástupci všech přihlášených projektů.

Soutěžní projekty musely být uskutečněny, dokončeny, zkolaudovány, uvedeny do provozu nebo jiným způsobem začít sloužit veřejnosti v období od 1. ledna 2023 do 2. září 2024. Členy hodnotitelské komise soutěže jsou vítězové jejího loňského ročníku, dále po jednom zástupci Ministerstva pro místní rozvoj, Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR a redakce časopisu Moderní obec, tedy vesměs zkušení praktici, kteří dokážou ocenit jak přínos každého soutěžního projektu pro obyvatele daného sídla, tak práci, úsilí i obětavost, které se za jeho uskutečněním skrývají.

Připomeňme, že přihlášené projekty se ucházejí o vítězství v těchto soutěžních kategoriích:

* Sociální projekt roku (Projekty zaměřené na prorodinnou politiku, na pomoc znevýhodněným a ohroženým skupinám obyvatel a na jejich sociální začleňování, na sociální služby, sociální práci apod.)

* Veřejné zdraví a sport (Projekty zaměřené na podporu zdravého životního stylu či zdravého stravování ve školních zařízeních zřizovaných obcemi a městy, na rozvoj pohybových aktivit a sportu pro všechny věkové kategorie, na budování sportovní infrastruktury apod.)

* Veřejná zeleň (Projekty zaměřené na údržbu zeleně na veřejných prostranstvích, péči o ni a její další výsadbu a rozšiřování /uliční a sídlištní zeleně, parků, stromořadí/, na péči o jednotlivě nebo ve skupinách rostoucí stromy, památné stromy apod.)

* Odpadové hospodářství (Projekty zaměřené na zkvalitňování a vyšší efektivitu odpadových hospodářství obcí a měst, na podporu oběhového hospodářství a třídění odpadů, na inspirativní způsoby nakládání s biologicky rozložitelnými odpady a jejich využívání, na energetické využívání odpadů, projekty předcházení vzniku odpadů apod.)

* Utváření veřejného prostoru (Projekty zaměřené na nové stavby i rekonstrukce stávajících budov či na revitalizaci veřejného prostoru včetně jeho osazování vhodným městským mobiliářem. Projekty přispívající ke zlepšení a zkulturnění veřejného prostoru, stejně jako ke zlepšení jeho přístupnosti a posilování jeho funkce coby místa pro setkávání lidí, kulturní a společenské akce obce či města. Může jít i o projekty, které řeší udržitelnou mobilitu ve městech a obcích a vytvářejí podmínky pro vhodné skloubení jednotlivých druhů dopravy, ale i o projekty péče o památky apod.)

* Chytrá obec (Projekty, které komplexně či i jen dílčím způsobem využívají digitální a informační technologie ke zkvalitnění života v obcích a městech a vyšší efektivitě jejich řízení a správy, lepší informovanosti občanů a usnadnění jejich kontaktu s radnicemi apod.)

* Ekologický projekt roku (Projekty zaměřené na péči o krajinu a zlepšování jejích funkcí z hlediska vodního režimu, půdní eroze i biodiverzity, na energeticky úsporná opatření a zavádění smart technologií na jejich podporu. Může jít i o další projekty šetrné k přírodě a zaměřené na snižování ekologické zátěže, stejně jako o projekty v oblasti ekologické výchovy a osvěty všech věkových skupin obyvatelstva apod.)

* Kulturní a vzdělávací činnost (Projekty zaměřené na kulturně výchovnou činnost, udržování lidových tradic a zvyšování participace občanů na místním kulturním a společenském dění, stejně jako projekty, které si kladou za cíl rozšiřovat a prohlubovat znalosti o své obci, svém městě či regionu a posilování vztahu k nim. Může jít rovněž například o projekty, které jsou zaměřeny na zvyšování znalostí pomáhajících vybraným skupinám obyvatelstva lépe se orientovat či uplatnit v současném světě apod.)

* Bezpečný úřad (Projekty, které zajišťují ochranu úřadů obcí a měst i jejich podřízených organizací před kybernetickými útoky, vedou zaměstnance k dodržování bezpečnostních pravidel při používání informačních technologií, využívají digitální technologie při bezpečném zpracování dat a nastavení transparentních vnitřních procesů. Oceněny mohou být i projekty, které napomáhají k lepší hygieně práce a pracovního prostředí pro zaměstnance či které zvyšují bezpečnost zaměstnanců.)

Z vítězů jednotlivých kategorií bude hodnotitelskou komisí vybrán celkový vítěz soutěže – Komunální projekt roku 2024.

V soutěži Komunální projekt roku 2024 bude udělena také Cena ministra pro místní rozvoj. Bude jí oceněn jeden projekt ze kterékoliv soutěžní kategorie, jenž však byl podpořen z dotace poskytované Ministerstvem pro místní rozvoj (může jít o podporu z národního dotačního titulu MMR nebo IROP) a který z pohledu hodnotitelské komise významným způsobem přispívá (resp. má významný potenciál přispět) k rozvoji nejen příslušné obce či města, ale i okolního regionu.

Hodnotitelská komise může rozhodnout i o udělení své Zvláštní ceny ve kterékoliv soutěžní kategorii, případně také čestného uznání.

Děkujeme všem, kdo své projekty do celostátní soutěže Komunální projekt roku 2024 přihlásili, za důvěru, kterou tak projevili soutěži i časopisu Moderní obec. Velice si této důvěry a přízně vážíme.

Všech sto soutěžních projektů bude představeno ve zvláštní příloze časopisu Moderní obec ještě do konce tohoto roku. Oceněné projekty si budete moci také připomenout videomedailonky na www.komunalniprojektroku.cz, kde ostatně už nyní je ke zhlédnutí i galerie vítězů všech předchozích ročníků soutěže.

Děkujeme místopředsedovi vlády a ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi za udělení záštity nad soutěží a senátnímu Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR, který převzal záštitu nad samotným vyhlášením výsledků soutěže. Naše poděkování patří také sněmovnímu Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, Svazu měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR., které naši soutěž rovněž účinně podporují.

Děkujeme i všem partnerům soutěže a jejích jednotlivých kategorií – bez jejich podpory bychom totiž celostátní soutěž v tak širokém záběru nemohli uspořádat.

Těšíme se na shledanou se všemi účastníky celostátní soutěže Komunální projekt roku 2024 při vyhlášení jejích výsledků 8. října v Praze!

Ivan Ryšavý,

šéfredaktor Moderní obce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down