Budou muset obce přispívat rodičům na hlídání dětí, které se nepodaří umístit ve spádové mateřské škole?

Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) nesouhlasí s návrhem novely zákona, který přináší záruku místa v dětské skupině. Podle SMS ČR není přípustné, aby obce ze svého rozpočtu platily rodičům za hlídání dětí, které se nedostaly do spádové mateřské školy.

Na pořad 108. schůze Poslanecké sněmovny, která bude zahájena 25. června, byl do 1. čtení předložen vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 247/2014 Sb., o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony /sněmovní tisk 716/.

Návrh zákona mj. počítá s tím, že obcím bude od roku 2026 uloženo zajistit místo v dětských skupinách dětem, které nepřijme po třetích narozeninách spádová mateřská škola. Pokud to obce nezajistí, měly by rodičům, jak upozornila předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Eliška Olšáková, přispět na náklady péče částkou ve výši 5090 korun za měsíc, přestože v obci mateřskou školu nebo dětskou skupinu nemají.

„Rozumím obavám rodičů, že jejich dítě do školky nebude přijato. Nesouhlasím však s tím, že by obce měly ze svého rozpočtu hradit hlídání dětí. V každé obci není školka, tedy se nejedná o univerzální službu, kterou by měla obec zajistit. Například z toho důvodu, že obec nedosáhla na dotace na rozšíření stávajících budov nebo na výstavbu nových, protože nemá vhodné pozemky,“ uvedla Eliška Olšáková.

Sněmovní tisk 716 je – jak upozorňuje SMS ČR – předkládán bez vyčíslení dopadů, takže je velmi těžké určit, jaké nároky na veřejné rozpočty nastanou a jak velká poptávka po této možnosti ze strany rodičů vlastně bude. Stejně jak velkou administrativu tato možnost bude představovat pro školy.

„Novela je nekoncepční a zmateně řeší především období mezi dosažením 3. roku věku a začátkem školního roku. Po přečtení poslední verze návrhu, která vlastně vznikla až na jednání vlády, si nejsem jistá, zda tento dokument vlastně rodičům pomůže, nehledě na obce a školky,“ konstatovala Eliška Olšáková.

Podle Sdružení místních samospráv ČR obce mohou těžko predikovat, zda případně nově zřízené mateřské školy budou naplněné, jelikož do odhadů zasahuje tzv. zápisová turistika. Současné nástroje neumožňují obcím stanovit přijímací kritéria tak, aby právě zápisové turistice předešly, například délkou pobytu dítěte na spádové adrese. Tímto návrhem je zasahováno do samostatné působnosti obcí a jejich rozpočtů. Obcím jsou ukládány povinnosti, ale nejsou jim přiznána práva a nástroje, které by předešly situacím, jež si vynutily stanovení povinností obcím zajistit podmínky pro péči o dítě či úhradu nákladů za umístění v jiném předškolním zařízení.

Financování vzniku a provozování dětských skupin je systémově předvídatelné, tvrdí důvodová zpráva k návrhu novely zákona

Jak mj. důvodová zpráva k návrhu novely zákona uvádí, vzhledem k populaci dětí tříletých s ohledem na počet dětí již v mateřské škole se odhaduje, že bude potřeba zajistit místo pro přibližně 50 tisíc dětí. Aktuálně je přímo obcí zřízeno 61 dětských skupin s kapacitou 790 míst, příspěvkové organizace zřízené územním samosprávným celkem provozují 114 dětských skupin s kapacitou 1885 míst, Hl. m. Praha – Magistrát provozuje 5 dětských skupin s kapacitou 52 míst, městskou částí je provozována 1 dětská skupina s kapacitou 12 dětí.

Důvodová zpráva k návrhu novely zákona připomíná, že pro vybudování nových kapacit bude možné využít dotačních výzev z různých programů, na investiční projekty z Národního plánu obnovy, na neinvestiční projekty z Operačního programu Zaměstnanost+.

Celkem je na budování dětských skupin vyčleněno téměř 8 mld. Kč. Na provoz dětské skupiny bude poskytován státní příspěvek, takže podle důvodové zprávy jde o systémové předvídatelné financování.

/zr, rš/*

Zakládání a provozování dětských skupin jsme se nedávno věnovali mj. zde: https://moderniobec.cz/videa/detske-skupiny-v-obcich-podpora-a-dobra-praxe/, zde: https://moderniobec.cz/kraj-vysocina-se-zapoji-do-pilotniho-nastaveni-sousedskych-detskych-skupin/ nebo zde: https://moderniobec.cz/v-cesku-funguje-1-444-detskych-skupin-s-kapacitou-temer-20-tisic-mist/ .

Ilustrační obrázek: Dětská skupina provozovaná jihomoravskou obcí Morkůvky byla už před sedmi lety vyhlášena Komunálním projektem roku 2017 v kategorii Děti a rodiče, viz: https://moderniobec.cz/videa/medailonek-komunalni-politik-roku-2017-deti-a-rodice/

Obrázek: web obce

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down