Při povodních místní zdroje pitné vody kolabují. Situaci zachraňuje i Vodárenská soustava jižní Čechy

Obyvatelé Písku, Třeboně a dalších obcí, kde museli při povodni odstavit vlastní zdroje, bez pitné vody důležité pro život i hygienu nezůstali. Dodává jim ji Jihočeský vodárenský svaz ze své Vodárenské soustavy jižní Čechy.

„Při každé přírodní katastrofě se potvrzuje, že naše soustava je odolná a pro kraj ničím nenahraditelná. Vyplatily se nám i investice do vybudování třetího stupně čistění surové vody v úpravně Plav na filtrech s granulovaným aktivním uhlím. I přes obrovský příval povodňové vody z Malše na římovskou přehradu, kvalita naší pitné vody je stále ve špičkové kvalitě jako kdykoliv jindy,“ říká Antonín Princ, předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu (JVS).  

Podle Michala Míčka, provozního náměstka JVS, vodohospodářské manipulace na vodním díle Římov promíchaly její celý obsah a na plavskou úpravnu začala natékat zakalená voda s nestandardními parametry. „Byli jsme však připraveni a celou 556 kilometrů dlouhou soustavu jsme preventivně naplnili na více než 95 procent její kapacity. Tím jsme mohli výkon úpravny snížit, abychom zhoršenou surovou vodu důsledně upravili podle hygienických norem,“ vysvětluje Michal Míček

Znamená to i vyšší dezinfekci vyrobené vody, neboť se předpokládá, že záplavy do přehrady spláchly nejrůznější nečistoty biologického původu z rozvodněného povodí Malše. V mimořádné situaci proto JVS preventivně denně sleduje s pomocí akreditované laboratoře kvalitu pitné vody dodávané do soustavy, z níž ji odebírá přes 400 tisíc obyvatel. „I v této složité situaci Jihočechům dodáváme ze soustavy pitnou vodu nejvyšší kvality,“ dodává Michal Míček.

O náklady na provoz Vodárenské soustavy jižní Čechy se musí podělit všechna sídla, která ji využívají

Současná situace zároveň připomněla opakující se téma diskusí mezi 267 členskými městy a obcemi Jihočeského vodárenského svazu o finančních nákladech. Některé mají rovněž vlastní zdroje a Vodárenskou soustavu jižní Čechy využijí jen jako „pojistku“ pro případ nouze.

„Samozřejmě, že na podobné kalamitní situace musí být soustava neustále připravena. Taková pohotovost však má své stálé náklady, o které se musí podělit všichni, tedy i ti, co vlastní zdroje pitné vody nemají,“ vysvětluje Antonín Princ.

Vodárenská soustava jižní Čechy se rozpíná na rozloze 6300 km2 a v Česku patří k nejrozsáhlejším. Napojeno na ní je 172 měst a obcí, v nichž žije na 400 tisíc lidí.

/zr/*

Ilustrační foto: web Jihočeského vodárenského svazu

Na téma Vodárenské soustavy jižní Čechy jsme psali například zde: https://moderniobec.cz/jihocesky-vodarensky-svaz-posilovani-odolnosti-cele-vodarenske-soustavy-je-absolutni-prioritou/, zde: https://moderniobec.cz/otava-vysycha-pisek-zachranuje-rimovska-voda-z-vodarenske-soustavy-jizni-cechy/ či zde: https://moderniobec.cz/sucho-ukazalo-ze-vodni-blahobyt-nemusi-na-jihu-cech-trvat-vecne/ .

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down