Ministerstvo zemědělství připravilo sérii karet s různými druhy potravin, na kterých jsou podrobně, a přitom srozumitelně, vysvětleny údaje z potravinových etiket. Infografika je veřejně dostupná. Jejím cílem je usnadnit lidem nákup jídla, případně informovat i o jeho složení, kvalitě, skladování nebo původu.
Karty v publikaci Označování potravin pro spotřebitele – Infografiky detailně popisují a vysvětlují, co vše je uvedeno na obalu konkrétního druhu potraviny a co to znamená.
„Infografiku jsme připravili pro spotřebitele, kteří si ji mohou vytisknout, nebo stáhnout do mobilu. Kdykoliv si mohou porovnat informace na potravinových etiketách a rozhodnout se i podle těchto údajů, co si nakoupí. Myslím, že kartičky s údaji mohou pomoct i ke snižování plýtvání s potravinami, protože lidé získají potřebné informace, jaký výrobek je pro ně podle svých vlastností, složení, původu nebo kvality nejvhodnější,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.
Potravinám pod pokličku
Infografika obsahuje vysvětlení údajů na etiketách například mléčných výrobků, masných výrobků, sýrů, ovoci a zelenině, pečiva, džemů, uzenin, těstovin, vajec, medu, nealkoholických i alkoholických nápojů a také o hmyzu coby potravině. Ministerstvo do série přidalo i kartu věnující se podrobnějšímu vysvětlení k tabulce výživových údajů, kterou musí povinně nést každá potravina. A rovněž kartu, která se zabývá potravinami, na kterých spotřebitel nalezne zemi původu.
Lidé se z karet například také dozvědí, že použité alergenní složky v potravinách musí být v seznamu složek povinně zvýrazněny, aby si jich spotřebitel jasně všimnul. Případně, že z čísel na skořápkách vajec vyčtou, zda pocházejí ze snůšky ve výběhu, v hale, v kleci nebo v ekologickém chovu.
Infografika zčásti vychází z karet, které již v minulosti Ministerstvo zemědělství zveřejnilo, je však doplněna o nové údaje, nové karty a starší části jsou aktualizované. Publikaci Označování potravin pro spotřebitele – Infografiky najdete zde.*
/tz/