01.01.1970 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na naučné pivní stezce

Nová chmelnice, naučná stezka, informační systém i atrakce pro děti vznikly v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand a. s. v rámci projektu Pivo, chmel, slad - to mám rád. Připravily a uskutečnily ho obecně prospěšné společnosti Posázaví a Rakovnicko s cílem přiblížit veřejnosti jedno z řemesel...

Nová chmelnice, naučná stezka, informační systém i atrakce pro děti vznikly v areálu benešovského Pivovaru Ferdinand a. s. v rámci projektu Pivo, chmel, slad - to mám rád. Připravily a uskutečnily ho obecně prospěšné společnosti Posázaví a Rakovnicko s cílem přiblížit veřejnosti jedno z řemesel typických pro oba regiony - pivovarnictví. Celkové náklady na projekt dosáhly 2,5 mil. Kč, z toho většinu pokryla dotace z Programu rozvoje venkova v rámci Projektu spolupráce.

»Snažíme se pivovar maximálně otevřít veřejnosti a propojit ho s městem Benešov. Aby lidé, kteří tam žijí, věděli, že mají pivovar, na který můžou být hrdí. Na druhou stranu, aby návštěvník, který do Benešova přijede, našel něco, co ho provede pivovarem a zároveň mu ukáže, jak se pivo vyrábí, proč se vyrábí právě tímto způsobem. Že heslo "Skutečné pivo" má smysl v tom, že to, co do piva dáváme a jak ho vaříme, je poctivá výroba,« vysvětlil předseda představenstva společnosti Pivovar Ferdinand Petr Dařílek.

Prostřednictvím kratší naučné stezky se návštěvníci dovědí, z čeho a jak se benešovské pivo vaří. Třeba že pivovar má dvojitou varnu, že pivo kvasí v otevřených spilkách spodním kvašením a dokvašováním v ležáckých sklepích. Tato technologie se používá výhradně v českých zemích a i tam pouze v některých pivovarech, čímž se stává naprosto jedinečnou. Výsledkem je pivo poctivé, typicky české, prostě »skutečné«.

»Projekt vznikl v rámci podpory regionálních výrobců. Hledali jsme další společné téma s Rakovnickem a našli jsme pivovarnictví a chmelařství,« uzavřela Bohunka Zemanová, ředitelka společnosti Posázaví o. p. s.

Součástí projektu je i nový informační systém na začátku naučné stezky.

FOTO: JAROSLAVA TŮMOVÁ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down