Nové Komunitní centrum Na Kácku vytvořilo zázemí pro sázavské spolky

Místo pro setkávání a realizaci vzdělávacích, kulturních a volnočasových aktivit nabízí nové Komunitní centrum v Sázavě. Vzniklo v nevyužívaných a chátrajících prostorech části budovy, garáže a skladu v lokalitě Na Kácku. Jeho stavební úpravy a pořízení techniky, nábytku i venkovního mobiliáře vyšly na 8,8 milionu korun. Prostřednictvím MAS Posázaví na to město získalo dotaci 4 miliony korun z Programu rozvoje venkova.

Cílem projektu bylo vybudovat polyfunkční zařízení, které by podpořilo spolkovou činnost ve městě. Napříč generacemi v Sázavě působí několik komunit, které se pravidelně setkávají. Projekt tedy představuje ucelený komplex navzájem propojených aktivit, které přispějí k rozvoji komunity a spontánně vzniklých neorganizovaných skupin občanů,“ řekla vedoucí odboru správy majetku a investic sázavského městského úřadu Jana van Bebberová.

Mezi aktivní spolky ve městě patří například Sázavská komunita 55+, která pořádá poznávací výlety, hudební vystoupení, besedy a přednášky, připravuje rukodělné činnosti a jiné zajímavé akce, nabízí poradenství. Další aktivní skupinu, která působí pod názvem Woskovky, založily maminky s malými dětmi. Pro místní obyvatele pořádají kroužky, semináře, workshopy, pikniky, bleší trhy i festivaly. V novém centru by mohlo pořádat své skupinové aktivity Sdružení Dítě a kůň, mohla by tam působit  také skupina romských a moderních tanců. Zázemí může poskytnout i jiným místním spolkům, například skautům nebo šachistům. 

Sázavská lokalita Na Kácku byla dříve součástí sklářské osady, po utlumení výroby ale postupně chátrala a dělala ostudu celému městu. S pomocí dotací z Evropské unie se podařilo lokalitu výrazně změnit. V roce 2008 získalo město Sázava finanční podporu na revitalizaci tohoto brownfieldu. Nevyhovující stavby v něm byly odstraněny, obnovila se zeleň a postavila se dvě dětská hřiště s herními prvky a lanovou pyramidou. V lokalitě byly vybudovány nové chodníky a komunikace, prostor byl osazen novým městským mobiliářem. O několik let později pak získala Nadace Josefa Viewegha dotaci na rekonstrukci sousední chátrající Huti František, kterou proměnila v Centrum sklářského umění. Celá lokalita se tak stala zajímavým cílem nejen pro návštěvníky města, ale i jeho obyvatele.*

Jaroslava Tůmová,

PR Posázaví o.p.s.

Na snímku: Komunitní centrum Na Kácku

Foto: archiv MAS Posázací

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down