Už pátým rokem pokračuje v ostravských školních jídelnách projekt města Ostravy Fajne školní bistro. Tým špičkových kuchařů je řešitelem zadání, jak uvařit chutný, zdravý, vyvážený pokrm v rámci nutričních norem i stanovených cen jídel ve školách. Projekt Fajne školní bistro už zavítal do desítek základních škol a díky značnému zájmu je realizován od loňského roku také ve školách mateřských. S ohledem na hojný zájem bylo zapotřebí také rozšířit tým kuchařů, kteří mohou navštívit více škol.
„Na zlepšení atraktivity stravování ve školách klademe důraz, proto se snažíme o inovace projektu Fajne školní bistro. Novinkou loňského roku bylo zahájení mentoringů kuchařů v mateřských školách, do současnosti proběhlo již 10 těchto aktivit. Děti v mateřských školách mají různá stravovací omezení, která kuchařky zohledňují. Mentoři ve školách sdílí doporučení, aby byl jídelníček pestrý, vyvážený s dostatečným zastoupením všech potravinových skupin, zařazují nové receptury, kombinují netradiční suroviny či poskytují rady k dietnímu stravování,“ vysvětluje Andrea Hoffmannová, náměstkyně primátora Ostravy a dodává: „Letos v květnu plánujeme další novinku projektu, kterou bude ‚Digitální kuchařka‘ publikovaná na webu talentova.cz, jež obsáhne recepty pro školní jídelny.“
Mentoring ve školách
Od prvopočátku projekt provází renomovaný kuchař David Valíček, kterého vloni doplnili v roli mentorů kuchaři Petr Bláha, Michal Adam a Petr Přeček. Součástí týmu je i Michaela Remešová a Dagmar Kovářů, nutriční specialistky. Projektu se účastní i žáci Střední školy společného stravování Ostrava-Hrabůvka. Kromě mentoringů ve školách jsou realizovány také edukativní akce, různá školení a workshopy. Jak vypadal jeden z mentoringů v mateřské škole lze zhlédnout v odkaze https://www.youtube.com/watch?v=7cMW_4hz_-c.
V rámci mentoringů zajímá lektory provoz jídelny, průběh přípravy pokrmu, vhodnost surovin, nevhodnost používání dochucovacích směsí s obsahem soli i využívání moderních technologií. Detailní informace o projektu naleznou zájemci v odkazu https://talentova.cz/projekty-mesta/fajne-skolne-bistro/.
Náklady na stravování
Ceny stravného v jídelnách ostravských školských zařízení se liší v závislosti na různých faktorech, například velikosti zařízení a počtu připravovaných obědů či věku dítěte. Rodiče hradí v rámci stravy pouze náklady na samotné potraviny (nikoliv už pak energie či provozní náklady). Finanční limit na nákup potravin je stanoven v příloze č. 2 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování. V ostravských mateřských školách se cena za oběd a dopolední přesnídávku a odpolední svačinu pohybuje v ceně 50–62 korun, v základních školách se cena za oběd pro žáky ve věku 7–10 let pohybuje v rozmezí 32–35 korun, pro žáky 11–14 let v rozmezí 35–37 korun a pro žáky 15 + pak 39–50 korun. Pedagogové rodiče informují o různých možnostech finanční podpory např. v rámci programu Obědy do škol financovaného MPSV, ale i mnoha dalších. Snaží se zabránit vyloučení dětí z kolektivu, maximálně zapojit děti do vzdělávání i snížit absenci a celkovou školní neúspěšnost žáků.*
/tz/