Vltavská filharmonie bude mít vztah k řece

Vítěz mezinárodní architektonické soutěže na podobu Vltavské filharmonie je již znám, stal se jím tým dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG) v čele s Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem.

Na soutěžící čekalo v rámci mezinárodní architektonické soutěže o podobu Vltavské filharmonie nelehké zadání; vybraná lokalita totiž kromě malebného umístění v blízkosti řeky, skýtá především úskalí – komplikovanou dopravní strukturu, mnoho výškových úrovní, které jsou v současnosti spíše bariérami, ale také nefunkční řešení veřejného prostoru. Jak si se zadáním poradil vítězný tým?

Od řeky až po střechu

Kulturně významné budovy byly v Praze odjakživa umísťovány podél řeky. Nebude tomu jinak ani u nové Vltavské filharmonie. Její autoři se s návrhem dokonce obracejí k samotnému pramenu řeky – dřevo, které bude použito při výstavbě koncertního sálu pochází z Šumavy. Cílem města je umístit na území Bubnů budovu, která má sloužit všem Čechům a která naplní potenciál tohoto místa. Mezinárodní architektonická soutěž nemyslela pouze na architekturu a provoz budovy filharmonie, ale také na její začlenění do prostoru, včetně napojení na dopravu. Vítězný projekt přináší rovněž nápaditá řešení okolí budovy, zpřístupňuje břeh Vltavy a otevírá venkovní terasy i střechu.

Návrh ateliéru BIG počítá se třemi koncertními sály, prostory pro hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze. Střecha budovy bude přirozeným pokračováním náměstí – stupňovitá forma umožní zájemcům vystoupat až na její vrchol, a to bez nutnosti vstupu do interiéru, každý tak bude mít možnost si vychutnat jedinečný panoramatický výhled na celou Prahu. Návštěvníky čeká také kavárna či střešní restaurace.

Kvalitní poslech

Jednou z hlavních motivací pro vybudování nové budovy pro symfonickou hudbu byly nevyhovující podmínky stávajících pražských koncertních sálů. Nejnovější z nich byl slavnostně otevřen před více než 110 lety. Velkou pozornost proto autoři věnovali technickému zázemí a řešení akustiky a vibrací. Pro zajištění odpovídajícího nerušeného zvuku budou sály uzavřeny ve dvou betonových konstrukčně oddělených pláštích.  Tento přístup zajistí akustickou separaci od ostatních částí budovy. V sálech přináší čistotu zvuku kromě vhodně zvolených materiálů také relativně malá vzdálenost diváků od jeviště. Kvalitní zážitek umožní divákům uspořádání hlediště do tvaru vinice, prostorná sedadla a rozdílné úrovně balkónů v hlavním sále.

Vítězný ateliér Bjarke Ingels Group s pobočkami v Kodani, Londýně, New Yorku, Barceloně a Šen-čenu zaměstnává odborníky z různých odvětví, kteří se zabývají architekturou, urbanismem, výzkumem a vývojem budov.  Ateliér je jedinečný v  používání průkopnických technologií a často vyniká popíráním tradičních konvencí a rozměrů. Takovým příkladem je Amager Bakke, moderní spalovna odpadů v Kodani, jež funguje zároveň jako lyžařská sjezdovka nebo LEGO House v dánském městě Billund, který připomíná kostičky známé stavebnice. 

Architektonická dominanta města

Při navrhování Vltavské filharmonie bylo pro architekty velkou výzvou začlenění budovy filharmonie do neutěšeného okolí metra Vltavská, které komplikuje složitá dopravní situace. Zásadní změnou je v případě vítězného návrhu úprava fungování automobilové dopravy mezi Negrelliho viaduktem a Hlávkovým mostem, kde ústí pražská magistrála. Hlavní dopravní tepna na Bubenském nábřeží a sjezd z Hlávkova mostu budou nově pod úrovní budovy a nebudou tak v kontaktu s pěší zónou – veřejný prostor a Vltavská filharmonie dopravní tepnu překryjí a chodci se tak dostanou přímo k řece, kde vznikne nová náplavka. Nábřežní promenáda bude snadno přístupná a plně propojená s budovou a bude hrát velmi důležitou roli v pěší i cyklistické dopravě.

Projekt slibuje, že díky svému pestrému členění, množství sálů, budoucímu programu, ale také chytrému designu bude nové koncertní centrum opravdu žít 24 hodin 7 dní v týdnu. Vltavská filharmonie se v podání dánského studia BIG stane pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ od budovy se rozprostře nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západ vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Ta by měla vzniknout na místě jednoho z momentálně nejvýznamnějších pražských brownfieldů. V budoucnu se tato nová čtvrť stane domovem pro 25 000 obyvatel v 11 000 bytech.

S vítězným návrhem se můžete seznámit od 19. 5. do 30. 6. v rámci venkovní výstavy přímo na Vltavské, na místě budoucí Vltavské filharmonie. Zde bude do 27. 5. umístěn také informační kontejner, ve kterém bude možné získat odpovědi na konkrétní dotazy týkající se vítězného návrhu budovy a jejího bezprostředního okolí.*

Zdroj: www.campuj.online

/sf/

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down