Setkáním vedení Ministerstva zemědělství v čele s ministrem Petrem Bendlem se zástupci nevládních organizací působících v zemědělství a potravinářství a dalšími odborníky začala minulý měsíc diskuse o návrhu Strategie českého zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po...
Setkáním vedení Ministerstva zemědělství v čele s ministrem Petrem Bendlem se zástupci nevládních organizací působících v zemědělství a potravinářství a dalšími odborníky začala minulý měsíc diskuse o návrhu Strategie českého zemědělství a potravinářství v rámci Společné zemědělské politiky EU po roce 2014. Tento koncepční dokument se snaží pojmenovat klíčové přístupy a cíle, k nimž by měl obor jako celek směřovat. Projednání a schválení Strategie patří mezi klíčové úkoly MZe v roce 2013.
K hlavním strategickým cílům patří:
podílet se na dlouhodobém a trvalém zajištění potravinové bezpečnosti na národní a evropské úrovni;
přispět k energetické soběstačnosti ČR v rámci stanoveného energetického mixu, při podstatném zvýšení efektivnosti a konkurenceschopnosti zemědělství;
zkvalitnit vztah zemědělství k využívaným přírodním zdrojům, především půdy a vody, k rozvoji venkova, včetně zvyšování rekreačního potenciálu nejen venkova, ale i české krajiny.
Hlavním strategickým cílem rozvoje českého potravinářského průmyslu je pak růst jeho efektivnosti a konkurenceschopnosti na evropském i světovém trhu, který vytvoří předpoklady nejen pro zvýšení nabídky bezpečných, kvalitních a cenově dostupných potravin spotřebitelům v ČR, ale i pro jeho efektivní vazby na domácí zemědělství.