Historickým městem roku 2023 byl vyhlášen Žatec

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón včera odpoledne v Praze u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel převzal pro své město starosta Žatce Radim Laibl. Město Žatec tím zároveň získalo titul Historické město roku 2023.

Soutěž o tuto cenu se koná již od roku 1995, a letos tak vstoupila do svého třicátého ročníku. Pořádá ji Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českým národním komitétem ICOMOS.

Za celostátní finalisty soutěže byla porotou vybrána města Žatec, Jablonec nad Nisou a Moravské Budějovice. Na snímku zleva jejich zástupci, kteří pro svá města převzali pamětní listy: starosta Žatce Radim Laibl, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu Iveta Habadová a starosta Moravských Budějovic Martin Ferdan. Foto: Ivan Ryšavý

Do užšího finále soutěže z řad jejích 14 krajských vítězů letos postoupila města Jablonec nad Nisou, Moravské Budějovice a Žatec. Celkové vítězství nakonec na základě verdiktu poroty soutěže připadlo Žatci. Cenu za tento úspěch – monumentální umělecké dílo z českého křišťálu vyrobené firmou Rűckl Crystal, a. s., sklárna v Nižboru, spolu se symbolickým šekem na jeden milion korun převzal starosta Žatce Radim Laibl z rukou Františka Jiraského, starosty Vysokého Mýta, které v soutěži triumfovalo loni, náměstka ministra pro místní rozvoj Lukáše Černohorského, vrchního ředitele Ministerstva kultury Vlastislava Ourody a předsedy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Libora Honzárka, místostarosty Havlíčkova Brodu.

Zástupci všech čtrnácti vítězů krajských kol soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón při společném fotografování v rámci slavnostního ceremoniálu. Foto: Ivan Ryšavý

Žatec do užšího finále soutěže postoupil z řad jejích 14 krajských vítězů spolu s městy Moravské Budějovice a Jablonec nad Nisou, která získala Cenu ministra pro místní rozvoj. Starostovi Moravských Budějovic Martinu Ferdanovi a vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu Ivetě Habadové ji předal náměstek ministra pro místní rozvoj Lukáš Černohorský.

Oficiálně byli včera vyhlášení i krajští vítězové soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Stali se jimi: Praha 1 (Hlavní město Praha), Prachatice (Jihočeský kraj), Lomnice (Jihomoravský kraj), Cheb (Karlovarský kraj), Moravské Budějovice (Kraj Vysočina), Jičín (Královéhradecký kraj), Jablonec nad Nisou (Liberecký kraj), Opava (Moravskoslezský kraj), Šternberk (Olomoucký kraj), Chrudim (Pardubický kraj), Horažďovice (Plzeňský kraj), Kolín (Středočeský kraj), Žatec (Ústecký kraj) a  Uherské Hradiště (Zlínský kraj). Zvláštní uznání navíc získaly Městská část Praha 1 a město Prachatice.

Historické město roku Žatec je už i na Seznamu UNESCO

Na území městské památkové rezervace (17,5 hektaru) v Žatci, celkového vítěze soutěže, se nachází 132 kulturních památek. Město postupně provádí jejich opravy, ale i dalších budov v MPR a komunikací a věnuje se tam zvelebování veřejného prostoru jako takového. Město spravuje vlastní fond regenerace a finančně podporuje pořádání kulturních akcí spojených s udržováním regionálních chmelařských tradic.

Žatec byl loni v listopadu spolu s Krajinou žateckého chmele zapsán na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, přičemž šlo o vůbec první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.

Chtěl bych poděkovat předchozímu vedení města, které dlouho systematicky pracovalo na tom, abychom tu dnes mohli stát a přebírat tu cenu, a že jsme mohli být, dnes vlastně přesně před sedmi měsíci, zapsaní na seznam Světového dědictví UNESCO. Byla to dlouhodobá, asi dvacetiletá práce," prohlásil starosta Žatce Radim Laibl při převzetí ocenění. „Budeme pokračovat dál, protože si myslíme, že jsme na dobré cestě vrátit Žatec tam, kam patří," dodal.

Cena Moderní obce patří Opavě

V rámci slavnostního ceremoniálu byla udělena také Cena časopisu Moderní obec. Získalo ji město Opava, jež si letos připomíná 800 let od udělení městských práv a která intenzívně a soustavně pracuje na zvelebení svého centra, pečlivě obnovuje objekty v městské památkové zóně (46 hektarů, 54 kulturních památek), kde navíc také kypí bohatý společenský a kulturní život. Z rukou ředitele vydavatelství Profi Press Martina Sedláčka a šéfredaktora Moderní obce Ivana Ryšavého cenu převzal náměstek opavského primátora Pavel Meletzký.  

Cenu časopisu Moderní obec pro město Opava předal náměstku jejího primátora Pavlu Meletzkému (na snímku vlevo) ředitel vydavatelství Profi Press Martin Sedláček (uprostřed) spolu se šéfredaktorem časopisu Ivanem Ryšavým. Foto: Eva Vítková

Vyhlášení Historického města roku se uskutečnilo v Mezinárodním duchovním centru Pražská křižovatka, jež je jedním z projektů Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která rovněž dbá o záchranu a správu tohoto jedinečného prostoru. Pražská křižovatka sídlí v dávno odsvěceném kostele sv. Anny založeném sv. Václavem již v roce 927 n. l.

/rš/*

Soutěži o titul Historické město roku jsme se věnovali například také zde: https://moderniobec.cz/historickym-mestem-roku-2021-jsou-boskovice-cena-moderni-obce-patri-letohradu/ , zde: https://moderniobec.cz/historickym-mestem-roku-2022-je-vysoke-myto-cena-moderni-obce-patri-horazdovicim/ a zde: https://moderniobec.cz/historickym-mestem-roku-2020-byl-prohlasen-havlickuv-brod-cenu-moderni-obce-obdrzel-holesov/ .

Na snímku zcela nahoře: Cenu z českého křišťálu spojenou s titulem Historické město roku 2023 předal starostovi Žatce Radimu Laiblovi (na snímku vlevo) předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Libor Honzárek

Foto: Ivan Ryšavý

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down